Κοντά στη Χαλέπα

Παλιά πόλη των Χανίων

Στη γειτονιά που είναι γνωστή ως Ταμπακαριά, που βρίσκεται στην παλιά συνοικία της Χαλέπας, θα βρείτε το πιο γραφικό εστιατόριο της πόλης των Χανίων, ακριβώς πάνω στην παραλία. Ο «αέρας της θάλασσας» είναι ένα διάσημο μυστικό για τους λάτρεις των γκουρμέ, ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο με τα κυματιστά κύματα από κάτω.

Η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική και η μεσογειακή κουζίνα θα δελεάσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Φρέσκα ψάρια, καλοψημένο χταπόδι και καλαμάρι, αστακός με ζυμαρικά, άσπρο δόλωμα, μοναδική αχινοσαλάτα, ψωμί και σαλάτες που σερβίρονται μέσα στη θαλασσινή αύρα παρέχουν όλες αυτές οι μοναδικές λεπτομέρειες που συμβάλλουν στα καλύτερα γεύματα στην πόλη των Χανίων.

Στα Ταμπακαριά, όπου βρίσκεται το «Θαλασσινό Αγέρι», θα σας εντυπωσιάσουν τα ερειπωμένα, άδεια κτίρια με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα μνημεία τους που ανήκουν στην εποχή της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Αυτό το αρχιτεκτονικό υπόβαθρο βοηθά στη δημιουργία ενός κινηματογραφικού τοπίου κάνοντας το γεύμα σας δίπλα στη θάλασσα στο «Θαλασσινό Αγέρι» μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Chania Travel Guide For Holidays In Chania Flights Hotels Beaches And Other Information Venetian Habour Of Chania At Night Crete Greece 57 3380

Θαλασσινό Αγέρι Χανίων

Στη γειτονιά που είναι γνωστή ως Ταμπακαριά, που βρίσκεται στην παλιά συνοικία της Χαλέπας, θα βρείτε το πιο γραφικό εστιατόριο της πόλης των Χανίων, ακριβώς πάνω στην παραλία. Ο «αέρας της θάλασσας» είναι ένα διάσημο μυστικό για τους λάτρεις των γκουρμέ, ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο με τα κυματιστά κύματα από κάτω.

Η θέα στη θάλασσα είναι μαγευτική και η μεσογειακή κουζίνα θα δελεάσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Φρέσκα ψάρια, καλοψημένο χταπόδι και καλαμάρι, αστακός με ζυμαρικά, άσπρο δόλωμα, μοναδική αχινοσαλάτα, ψωμί και σαλάτες που σερβίρονται μέσα στη θαλασσινή αύρα παρέχουν όλες αυτές οι μοναδικές λεπτομέρειες που συμβάλλουν στα καλύτερα γεύματα στην πόλη των Χανίων.

Στην Ταμπακαριά, όπου βρίσκεται το «Θαλασσινό Αγέρι», θα σας εντυπωσιάσουν τα ερειπωμένα, άδεια κτίρια με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα μνημεία τους που ανήκουν στην εποχή της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Αυτό το αρχιτεκτονικό υπόβαθρο βοηθά στη δημιουργία ενός κινηματογραφικού τοπίου κάνοντας το γεύμα σας δίπλα στη θάλασσα στο «Θαλασσινό Αγέρι» μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.

Thalasino

Ταμπακαριά Χανίων

Τα βυρσοδεψεία δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα ως εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος γνωστά και ως «βυρσοδεψεία».

Οι κύριες εγκαταστάσεις των κτιρίων έγιναν κατά την Αιγυπτιακή κυριαρχία (1830-1840) ενώ η θέση τους επιλέχθηκε με την υπόθεση ότι ήταν αρκετά μακριά από την πόλη των Χανίων δίπλα σε μια ρηχή θάλασσα, το νερό της οποίας χρησίμευε στην πρώτη στάδιο της επεξεργασίας των δερμάτων.

Τα Ταμπακαριά γνώρισαν μεγάλη άνθηση κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για να κάνουν μια ισχυρή επιστροφή μετά το τέλος του πολέμου. Η παρακμή των Ταμπακαριά ήρθε σταδιακά τη δεκαετία του 1970 μέχρι που σήμερα μόνο το ένα δέκατο από αυτούς λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Σήμερα τα περισσότερα από τα βυρσοδεψεία είναι εγκαταλελειμμένα ενώ ορισμένα από αυτά έχουν αλλάξει χρήση. Το μόνο στοιχείο που έχει μείνει ανέγγιχτο από τον χρόνο είναι η επιβλητική αρχιτεκτονική των Ταμπακαριών. Τα κτίρια έχουν είσοδο από το δρόμο και από την πλευρά της θάλασσας είναι δύο ή τρία σκαλοπάτια.

Dji 0041 Edit

Τάφοι Βενιζέλου

Στο ανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου των Χανίων, βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθερίου Βενιζέλου και του γιου του. Ένα όμορφο πάρκο περιβάλλει τους τάφους, σκιασμένο από πεύκα, με κήπους, πλακόστρωτα δάπεδα, σκάλες, βεράντες και απίστευτη θέα στην πόλη των Χανίων.
Ο ένας απέναντι από τον άλλο βρίσκονται οι τάφοι του Ελευθερίου Βενιζέλου και του γιου του Σοφοκλή. Σημειωτέον, ο τάφος του Ελευθέριου Βενιζέλου φέρει σιδερένια επιγραφή της ομιλίας του στη Βουλή των Ελλήνων τον Απρίλιο του 1932.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας (του Σπύρου Καγιαλεδάκη) θυμίζει την Επανάσταση του Ακρωτηρίου της 9ης Φεβρουαρίου 1897, όταν ο Σπύρος Καγιαλεδάκης ύψωσε την ελληνική σημαία, συμβολίζοντας τον αγώνα των Κρητών για ελευθερία.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ιστορικός ιερός ναός του 16ου αιώνα, φέρει τα σημάδια της λεηλασίας.

Chania Venizelos Graves 4

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Εξερευνήστε το αρχαιολογικό μουσείο, ένα επιπλέον στολίδι στην πόλη των Χανίων, που φημίζεται για την αρχιτεκτονική και τα εκθέματά της. Τοποθετημένο στη Χαλέπα, τη δεύτερη πιο σημαντική περιοχή του νομού Χανίων μετά τη Βενετία, το μουσείο εξωτερικά μοιάζει με πλοίο που αναδύεται από τη γη, μεταφέρει τους θησαυρούς και τα πλούσια εκθέματά του. Το βόρειο τμήμα του κτιρίου προσφέρει εκπληκτική θέα στην παραλία, ενώ τα εργαστήρια στο νότιο τμήμα πλημμυρίζουν από άπλετο φυσικό φως.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο στοχεύει να αναδείξει το μεγαλείο του Μινωικού παρελθόντος μέσα από τα εκθέματά του, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάταση και λειτουργώντας ως πόλο έλξης για τον «μουσειακό τουρισμό». Λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00 και το μουσείο είναι κλειστό όλη την ημέρα τις Τρίτες.

Chania Museum 1 Scaled 1

Το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου

Η Οικία – Μουσείο «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» χαρακτηρίζεται ως αυθεντική (ντοκιμαντέρ) κατοικία, που εξιστορεί τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου και διατηρεί αυθεντικά αντικείμενα, πολλά στην αρχική τους θέση. Αυτό το μουσείο ξεπερνά το να είναι ένα αποθετήριο συλλογών ή τα αυθεντικά έπιπλα μιας περασμένης εποχής. είναι το αποτέλεσμα ενός συλλογικού και ολοκληρωμένου μουσειολογικού έργου, ικανού να ανακαλέσει το παρελθόν, δίνοντας στο μνημείο μεγάλη κοινωνική και πολιτική σημασία.

Το Μουσείο – Κατοικία Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελείται από 3 ορόφους και διαθέτει συνολικά 18 επισκέψιμες αίθουσες ή σταθμούς στη διαδρομή του. Το ισόγειο και μέρος του ορόφου είναι ακριβώς όπως παραδόθηκε στο Ίδρυμα από την οικογένεια Βενιζέλου. Στη συνέχεια, πέντε αίθουσες παρουσιάζουν τις δράσεις του Βενιζέλου, χωρισμένες σε θέματα όπως «Ο επαναστάτης», «Ο πολιτικός», «Ο διπλωμάτης», «Ο άνθρωπος» και «Ο μύθος», με οπτικό υλικό και πρωτότυπα μουσειακά αντικείμενα από το Ίδρυμα. Συλλογή. Δύο «σταθμοί» παρουσιάζουν επίσης τις απόπειρες δολοφονίας κατά του Βενιζέλου το 1920 και το 1933, με πρωτότυπα ντοκουμέντα και οπτικό υλικό. Στη σοφίτα, μια διαδραστική-εκπαιδευτική έκθεση, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ξεναγεί τον επισκέπτη στην ιστορία, ενισχύοντας την εμπειρία του μουσείου και την πρόσληψη πληροφοριών.

Η δύναμη ενός μουσείου έγκειται στην ικανότητά του να επικοινωνεί με τους επισκέπτες του. Η όλη προσπάθεια στοχεύει όχι μόνο στη μετάδοση της μέγιστης γνώσης από έναν τόπο βουτηγμένο σε μνήμες αλλά και στην ενθάρρυνση της ουσιαστικής και γόνιμης αλληλεπίδρασης με το παρελθόν. Αυτός ο στόχος αποκτά δύναμη, ιδιαίτερα ελκύοντας νέους και φοιτητές που επισκέπτονται την κατοικία του Βενιζέλου, συνδέοντάς τους με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Elef House
ESPA Image